6 страни от Западните Балкани от лятото на миналата година махнаха

...
6 страни от Западните Балкани от лятото на миналата година махнаха
Коментари Харесай

6 страни от Западните Балкани махнаха роуминга, но за нас си остана скъпият

6 страни от Западните Балкани от лятото на предходната година махнаха роуминга и диалозите сред тях са без надценка. Това са Албания, Косово, Северна Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия.

Това обаче се отнася до клиенти единствено на въпросните страни. За такива от България и останалите страни от Европейски Съюз роумингът остава. Поради това тези, които потеглят на път, е добре да знаят, че цените на диалозите са относително високи, като те зависят от това на кой оператор сте клиент.

От края на април да вземем за пример A1 понижи цените за Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Сърбия, Черна Гора и Турция. Минута произлязъл диалог стана 0,59 лв., а за мегабайт мобилен интернет се заплащат 0,99 лв..

При “Виваком ” цената за Балканите стартира от 2,29 лева за изходящо позвъняване, а за мобилен интернет е 14,99 лева на мегабайт. Операторът предлага специфичен пакет, който за 4 лв. дневно включва 100 минути дневно изходящи диалози, 100 известия и 100 мегабайта мобилен интернет. Цената от 4 лева се начислява единствено в случай че има осъществени изходящи диалози, изпращане на SMS или прилагане на мобилни данни.

При “Йетел ” цените стартират от 3,49 лева за изходящо позвъняване, 0,79 лева за изпращане на известия и 15 лева за мегабайт мобилен интернет. Операторът предлага спомагателен пакет от 100 мегабайта интернет за 24 часа на цена от 2,99 лева

Отпадането на роуминга за страните от Западните Балкани започва като самодейност на България, до момента в който страната ни бе ръководител на Европейски Съюз.

Решението бе подписано в Белград през април 2019 година Тогава бе признат проект за последователното понижаване на цените и окончателното им нулиране. Идеята е по този начин да се форсира присъединението към Европейски Съюз на въпросните 6 страни. Те обаче са на друг стадий от процеса - Черна гора и Сърбия започнаха договаряния за пълноправно участие, до момента в който Албания и Северна Македония чакат да ги започват. Косово и Босна подписаха съглашението за стабилизиране и асоцииране, което е едвам първата крачка.

При подписването на съглашението за роуминга Мария Габриел, която бе еврокомисар по цифрова стопанска система и общество, съобщи, че това е историческа стъпка напред. И добави, че идната стъпка е понижаване на цените на роуминга сред Европейския съюз и Западните Балкани.

Това към момента не е случило и няма избран период, в който цените на роуминга сред Западните Балкани и Европейски Съюз да бъдат понижени или въобще да отпаднат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР